J e l e n t k e z é s:
e-mail.: info@hcmf.hu
Jelentkezési határidő: 2006. február 15.

A HangJátszóHáz a fesztivál kreatív műhelye, ahol a résztvevők maguk is kipróbálhatják, megtapasztalhatják a zene kreálásának, előadásának örömét. Az idén műhelyeink szorosan kapcsolódnak a fesztivál témájához (Digitális Hidak), ill. koncertműsorához. A műhelyeken is főszereplő lesz a számítógép, amely összeköttetést tud teremteni különböző művészeti és tudományos területek között.

SENSORS_SONICS_SIGHTS
audiovizuális műhely
vezeti: Laurent DAILLEAU [F] és Cècile BABIOLE [F]
Helyszín: Trafó Nagyterem
Időpontok:
február 26., vasárnap; 11.00-14.00, 15.00-18.00
február 26., vasárnap; 18.00 bemutató
 
Zenei műhely Laurent DAILLEAU-val
A műhelyre olyan jelentkezőket várunk, akik tudnak játszani valamilyen elektronikus hangszeren: analóg vagy digitális szintetizátoron, mintavevőn, analóg elektronikus hangszeren (pl. theremin, Martenot hullám…), laptop számítógépen a megfelelő zenei szoftverrel, érzékelővel ellátott hangszeren
[Kérjük az elektromos zongorák és orgonák mellőzését!!!]
A résztvevők saját hangszerükkel vehetnek részt a műhelyen, és jó, ha hoznak hangpéldákat eddigi munkáikból.
A cél egy közös, kb. 15-20 perc hosszú zenei mű felépítése / komponálása / improvizálása, melyet a fesztivál műhelyzáró koncertjén adunk elő videó kíséretével, melyet Cécile Babiole műhelyének résztvevői állítanak elő. Valószínűleg grafikus notáció vagy kotta alapján fogunk játszani.
Az előadást Laurent Dailleau fogja vezényelni.
S_S_S
Videóműhely Cècile BABIOLE-lal
A műhelyen minden résztvevő videófelvételt készít arról, ami Laurent Dailleau műhelyének helyszínén történik. Bármi felhasználható, ami a teremben található, pl. a hangszerek képe, a zenészek mozdulatai, a csillogó interfészek fényei, árnyékai…, de csak az, ami a teremben van. A rögzített videószekvenciákat úgy kell kitalálni és felvenni, hogy ne kelljen őket editálni. A felvétel lehet egyszerre rögzített folyamat vagy több felvétel sorozata. A videószekvenciákat Laurent Dailleau zenészeinek 15-20 perces előadása alatt fogjuk vetíteni. A videóklipeket úgy fogjuk koordinálni fogjuk őket, hogy folymatot belőlük. A videó szolgálhat vizuális notációként is a zenéhez kiegészítve annak grafikus kottáját. A műhelyre olyan jelentkezőket várunk, akik magukkal hozzák videókamerájukat és egy óra hosszúságú üres videószalagot. Hozhatnak magukkal más berendézeseket is (laptop, videókeverő), amennyiben tudják, hogyan kell használni.

szem és fül – kép és hang
audiovizuális műhely
vezeti: Jasch (Jan Schacher) [CH]
Helyszín: Trafó Dinamo
Időpontok:
február 23., csütörtök; 11.00-14.00, 15.00-17.00
február 24., péntek; 14.00-19.00
február 25., szombat; 11.00-14.00, 16.00-19.00
február 26., vasárnap; 11.00-14.00
február 26., vasárnap; 18.00 bemutató (Helyszín: Trafó Nagyterem)


A műhely a zenészeket és a képzőművészeket célozza meg, illetve olyan egyéb szakmai háttérrel rendelkezőket, akiket érdekel a régi és az új média használata illetve ezek keveredése a vizuális és a hangzó kifejezésmódok területén.

a műhely témája:

  • a szem és fül közötti kapcsolat, hang és kép
  • tradicionális módszerek - ceruza, papír, kamera, mikrofon - használata
  • a fizikai tartományból a digitális tartományba való átlépés a hang és a kép esetén
  • audiovizuális mű előadása vs. komponálása
  • a digitális médiában használt módszerek és eszközök áttekintése
  • kísérleti szoftver-eszközök használata a hangzás és a látvány formálására
Jasch
A résztvevők a vizuális és audio kifejezés összekapcsolásának módozatait fogják tárgyalni és vizsgálni. Elsődleges hangsúlyt kapnak azok a módszerek, amelyek segítségével művészeti elképzeléseket különböző technikai eszközök alkalmazásával lehet kifejezni.
Olyan résztvevőket várunk, akik érdeklődnek a téma iránt, és nyitottak a megszokottól eltérő megközelítésekre, valamint ismerik a számítógépkezelés alapjait. Nem szükséges speciális technikai képzettség.
A műhely célja egyéni vagy csoportos projektek bemutatása a fesztivál informális záróeseményén, amely lehetővé teszi, hogy a résztvevők megosszák elképzeléseiket, és dialógust alakítsanak ki a téma iránt érdeklődőkkel.

Alternatív kompozíciós technikák
workshop énekesek és zeneszerzők számára
vezeti: Pamela Z [USA]
Helyszín: Telekom Zeneház (IX kerület, Páva u. 10-12.)
Időpontok:
február 24., péntek; 15.00-18.00
február 25., szombat; 11.00-13.00, 14.00-16.00
február 25., szombat; 19.00-20.00 bemutató (Helyszín: Trafó Stúdió)
Pamela Z san francisco-i zenszerző-énekes, aki elsősorban saját hangját, élő elektronikus átalakítást és sampling technológiát használ. Előadásai összekapcsolják a bel cantot és a kísérleti énektechnikákat ütőhangszerként használható tárgyakkal, beszéddel és mintavételezett konkrét hangokkal.
Kreatív műhelyén a résztvevők XX. századi ének-technikákkal és a hangminták vezérlésével kísérletezhetnek. A végső cél egy közös, 5-10 perc hosszú zenei mű felépítése/improvizálása, mely a műhely végén kerül előadásra.
Pamela Z

Zenei robotvezérlés
vezeti: Mari KIMURA [USA] és Eric SINGER [USA]
Helyszín: Trafó Stúdió
Időpontok:
A csoport:
február 24., péntek; 10.00-11.00
február 25., szombat; 10.00-11.00

B csoport:
február 23., csütörtök; 14.00-18.00
február 25., szombat; 14.00-18.00
február 26., vasárnap; 11.00-13.00, 15.00-17.00
február 26., vasárnap; 18.00 bemutató (Helyszín: Trafó Nagyterem)


Mari Kimura előadása:
február 25., szombat; 11.00-13.00
A csoport: amatőrök, érdelkődők, gyerekek számára
Eric Singer bemutatja "GuitarBot" elnevezésű, gitárszerű zenei robotját, és a résztvevők kipróbálhatják, hogyan lehet a hangszert vezérelni, illetve játszani rajta.

B csoport: zeneszerzők, zenészek, programozók részére
A műhelyen Eric Singer "GuitarBot" elnevezésű zenei robotjával kísérletezhetnek a résztvevők. A hangszer 4 felnagyított gitárnyakból áll, melyen bundok és pengetők segítségével akusztikus hangzás keletkezik. MIDI-n keresztül bármilyen szekvencer vagy MAX/MSP program képes irányítani a robot mozgását és megszólalását. Eric Singer ismerteti a robot működési mechanizmusát, és elmagyarázza, hogyan lehet a hangszert MIDI-n keresztül vezérelni.
A műhelyen a résztvevők saját etüdöket írhatnak, melyeket a fesztivál zárókoncertjén mutatunk be.

Mari Kimura előadása az interaktív számítógépes zenei előadásról fog szólni, és bemutatja, hogyan működtetehető a GuitarBot akusztikus hegedű segítségével.
GuitarBot