Alvin LUCIER
A IX. Making New Waves Fesztivál mottója, "I Am Sitting In A Room" (Ülök egy teremben), Alvin Lucier kultikus művének címe 1969-ből. A darab újraértelmezi a zene keletkezésének folyamatát hangszerré változtatva egy akusztikus teret, melynek rezonáns frekvenciái transzformálják a beszédet különböző hangmagsságokká, ritmusokká.
Az idei fesztivál programjában központi szerep jut a zenét befolyásoló térnek.
A zene létrejöttének (megszólalásának) elengedhetetlen feltétele a fizikai tér, mégis a köztudatban az idő (melyben az események és folyamatok zajlanak) az, ami inkább hallható, míg a tér, a valós tárgyak világa, vizuálisan tapasztalható. A XX. században számos zeneszerző próbálja újra hallhatóvá tenni, a zene számára új jelentéssel megtölteni a fizikai teret, amikor a zenei forma kialakításához segítségül hívja a geometriát, a földrajzot, az akusztikát vagy az elektronikát.
A műsor különféle tereket - akusztikus, virtuális, földrajzi, stb. - mozgásba hozó zeneműveket, installációkat, műhelyeket tartalmaz, melyek alkalmat nyújtanak, hogy új formájukban csodáljunk meg olyan jelenségeket, mint az akusztikus illetve elektronikus visszacsatolás, a rezonancia, a fáziseltolás, valamint hogy tanúi lehessünk egymástól nagy földrajzi távolságra felvirágzó zenei kultúrák találkozásainak.
A koncertprogamot zenei installációk (többek között Alvin Lucier "I Am Sitting In a Room" c. darabjnak jelenidejű változata) és kreatív zenei műhelyek egészítik ki.