Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza - Budapest, Liliom u. 41.
2005. február 23. - 27.
- a Magyar Komputerzenei Alapítvány és a Trafó közös szervezésében -2005. február 23. és 27. között hetedik alkalommal jelentkezik a Making New Waves fesztivál, ezúttal MakingNewWaves.hu néven. A cím a fesztivál új szándékát tükrözi, mely szerint kétévente elsősorban magyar zeneszerzők darabjait szeretnénk bemutatni egy rég bevált, de a mai magyar koncertéletben igen ritkán alkalmazott hagyományt felélesztve: a Making New Waves.hu műsorának nagy részét a fesztiválra rendelt művek alkotják. Három kamaradarab, három ensemble darab és egy multimédiás kisopera büszke ihletője az idei fesztivál.
Elég kis országban élünk ahhoz, hogy a magyar zeneszerzők, és főleg a fiatalabbak személyesen ismerjék egymást. Bőven akad olyan alkalom, amikor egyes szerzők együtt dolgozhatnak vagy bemutatkozhatnak kompozícióikkal. Ennek ellenére ritkán adódik lehetőség arra, hogy egyszerre ennyi szerzőt ismerjen meg a közönség. Bár egyre több fesztivál tart igényt arra, hogy fiatal zeneszerzőket mutasson be, szinte sohasem fordul elő, hogy egy adott alkalomra egy-két alkotónál többtől rendeljenek új művet. A 2005-ös MakingNewWaves.hu alkalmából színpadra lépő fiatal zeneszerzők szerepeltek már közösen fesztiválokon, jutottak el együtt kurzusokra, esetleg játszották, dirigálták egymás darabjait, de most végre együtt, egy helyen, a Trafóban mutatkozhatnak be, és mérettethetnek meg nagyjából azonos életkoruk, de esetleg teljesen eltérő gondolkodásuk alapján. Ami biztos: a fesztivál vissza nem térő alkalom, hogy felmérjük, mi köti össze és mi különbözteti meg a magyar kortárs zene legfiatalabb generációját.
A fesztiválműsor ezúttal is kiegészül kreatív műhelyekkel olyan külföldi művészek vezetésével, akiket az előző fesztiválokon már szívébe zárhatott a közönség. Az idén a workshopok fokozottabban koncentrálnak új - természetesen magyar - produkciók létrehozására.